Ugrás a tartalomra
Környezetvédelmi matrica
Környezetvédelmi matrica

Környezetvédelmi matrica

ALACSONY EMISSZIÓS ZÓNA

Alacsony emissziós zóna/ Környezetvédelmi címkék Németországban

A finom részecskék hatásának kitett zónákban, mint a városközpontok, egyes főutak vagy forgalmi csomópontok, a levegőminőség javítása érdekében a helyi hatóságok és városok Németországban forgalmi korlátozást jelentenek be.

Az első "környezetvédelmi zónákat" 2008. január 1-én hozták létre, továbbiak fogják követni az évek során. Ezeket a környezetvédelmi zónákat közlekedési táblák jelölik és csak azok a járművek hajthatnak be oda, amelyek rendelkeznek környezetvédelmi címkével.

Az alábbiakban összeállítottuk az emissziós matricákra vonatkozó legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Milyen címkék kaphatóak?

Az Ön járműve kibocsátási szintjének megfelelően a címkék piros, sárga és zöld színben kaphatóak. A zöld azt jelenti, hogy szerte Németországban gond nélkül behajthat minden környezetvédelmi zónába. Minden, Euro 1 vagy azzal egyenértékű szennyezőanyag kibocsátási szabványnak megfelelő benzinüzemű gépkocsi zöld címkét kap. Címke nélküli járművek nem hajthatnak be az alacsony emissziós/környezetvédelmi zónába.

Hol kapható a címke és honnan tudom, melyikre van szükségem?

A címkék bármely németországi TÜV vizsgálóállomáson megvásárolhatóak. Magyarországon a TÜV Rheinland KTI Kft szakértője meg tudja Önnek mondani járműve forgalmi engedélye alapján, hogy milyen címkére van szüksége. Itt megtalálja azt a jármű segédletet, ami a kibocsátási osztályokra vonatkozó információkat tartalmazza.

Hol érvényesek az emissziós matricák?

Az emissziós matricák egész Németországban érvényesek. Az összes környezetvédelmi zónát megtalálhatja a http://gis.uba.de/website/umweltzonen/umweltzonen.php. oldalon.

Kell-e megújítanom a címkét?

Nem, a címke érvényesség korlátlan. Csak akkor kell a címkét megújítani, ha új rendszámot kap. A rendszámtáblán lévő rendszámnak meg kell egyeznie a címkén lévő rendszámmal.

Mi történik, ha címke nélkül hajtok be egy alacsony emissziós/környezetvédelmi zónába?

Szabálysértésnek számít és 40 € a büntetése. Ha német jogosítvánnyal rendelkezik, ezen kívül kap 1 büntetőpontot, amelyet a Közlekedési Hatóság jegyez be.

Mi a helyzet, ha más országból jövök? Akkor is kell a címke?

Ha más országból érkezett és be- vagy áthajt egy megjelölt környezetvédelmi zónán, akkor a járművének rendelkeznie kell emissziós matricával.

Hová ragasszam a címkét?

Ragassza a címkét a szélvédő jól látható helyére úgy, hogy ne gátolja a vezetőt a kilátásban. Ehhez a legjobb hely belülről az utasoldalon, alul jobboldalt.

Kire nem vonatkoznak a szennyezőanyag kibocsátási szabályok?

  • Segédmotoros kerékpárokra, könnyű motorkerékpárokra, motorkerékpárokra, motoros robogókra és háromkerekű gépjárművekre
  • Mező- és erdőgazdasági traktorokra
  • Mobil gépekre és berendezésekre
  • Munkagépekre
  • Mentőkre és “Arzt Notfalleinsatz“ (Orvosi ügyelet) feliratú orvosi járművekre
  • Súlyosan mozgássérültek gépjárműveire, akiknek mozgássérült igazolványuk “aG“, “H“ vagy “BI“ jelű
  • Veteránautókra H betűjellel vagy piros “07 számmal

 

  Megrendelő: